αρχική σελίδα  συνδέσεις  εκδήλωση ενδιαφέροντος  επικοινωνία 
  Στόχοι και επιδιώξεις: Βασικές θέσεις πολιτικής ταυτότητας

  Τι μας εμπνέει
    Τη σκέψη μας εμπνέουν όλοι αυτοί που πίστεψαν και πάλεψαν στο πέρασμα του χρόνου για δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη.

    Όλοι αυτοί που από την εποχή του διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης μέχρι τις μέρες μας μέσα από διάφορα κινήματα προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας που μας περιβάλει πιστεύοντας στη δύναμη και την υποχρέωση που έχει ο καθένας μας να εξερευνά το καλύτερο και να το αναζητά με συνέπεια και πείσμα, καλλιεργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν τη διασφάλιση της δημοκρατίας και την απελευθέρωση των κοινωνικών δυνάμεων στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινής ζωής του απλού ανθρώπου αλλά και της κοινωνίας ως σύνολο.

    Μεγάλες μορφές της ανθρωπότητας έχουν σημαδέψει τη σκέψη μας με την προσφορά τους, από τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους μέχρι τους κορυφαίους εκπροσώπους της διαλεχτικής, τους προοδευτικούς διανοητές και τους σύγχρονους επαναστάτες και πρωτοπόρους που δεν δίστασαν να προσφέρουν τη ζωή τους την ίδια στον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή.

    Όλα αυτά αποτελούν μια βαριά κληρονομιά για το σύγχρονο προοδευτικό άνθρωπο που στις μέρες μας έχει να αντιμετωπίσει πιο σύνθετες ίσως καταστάσεις και προβληματισμούς, με δυσδιάκριτες μερικές φορές γραμμές ανάμεσα στις ακολουθούμενες πολιτικές στη μόνιμη αναζήτηση προς το καλύτερο αύριο.

    Στις μέρες μας λέγεται ότι οι ιδεολογίες είναι ξεπερασμένες και ότι πρέπει να αναζητούμε άλλες πιο «σύγχρονες» μεθόδους για να εξηγούμε αυτά που συμβαίνουν και να διαμορφώνουμε τους τρόπους δράσης ή και αντίδρασης μας απέναντι στα διάφορα προβλήματα ή καλύτερα τα πράγματα ακολουθούν λίγο πολύ τη δικιά τους αυτόνομη πορεία και εμείς όλοι δεν έχουμε παρά να βρίσκουμε και να εφευρίσκουμε τους τρόπους επιβίωσης μας προσαρμοζόμενοι στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.

    Διαφωνούμε κάθετα με τέτοιες αντιλήψεις!

    Ο λόγος της ύπαρξης μας ως κίνησης είναι ακριβώς η αντίδρασή μας στην ύπαρξη απόλυτων δεδομένων ιδιαίτερα μέσα από τα συγκεκριμένα πρότυπα της πολιτικής ζωής της Κύπρου και η άρνηση μας να συμβιβαστούμε με αυτά διεκδικώντας έναν αυτόνομο τρόπο έκφρασης, έναν τρόπο που θα μας επιτρέπει να συμβάλλουμε δημιουργικά στη διαμόρφωση της κοινωνικής αμφισβήτησης και να παρεμβαίνουμε, στο μέτρο που είναι δυνατό, στη διαμόρφωση των εξελίξεων στον κοινωνικό μας περίγυρο.

    Στις μέρες μας η συνείδηση του κάθε ανθρώπου βρίσκεται κάτω από συνεχή δοκιμασία. Τα γεγονότα που συνταράζουν τον κόσμο από τη μια του άκρη μέχρι την άλλη διαδέχονται με έντονο ρυθμό το ένα το άλλο και αναγκάζουν πλέον όλους, στο βαθμό που διεκδικούν ακόμα για τον εαυτό τους τον τίτλο του ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου να πάρουν θέση.

  • Η τρομοκρατία σε κάθε της μορφή και εκδήλωση είτε είναι κρατική είτε όχι
  • Η παγκοσμιοποίηση, και ότι φέρνει μαζί της τόσο σαν έκφραση οικονομικής αλλά και πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, οικολογικής και τελικά κοινωνικής έκφρασης αλλά και η αντίδραση της κοινωνίας στην ισοπεδωτική μορφή που αυτή φαίνεται να παίρνει
  • Η απαξίωση μπροστά στα προβλήματα των πιο αδύνατων μελών της παγκόσμιας κοινωνίας
  • Η ανάγκη θωράκισης των αρχών δικαίου και των θεσμικών τους εκφραστών
  • Η ανάγκη επικράτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου σε τελική ανάλυση
  • Και σίγουρα οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η μικρή μας πατρίδα με κυριότερο πρόβλημα τη συνέχιση της παράνομης κατοχής που οδήγησε στο βίαιο διαχωρισμό της και τη στυγνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του λαού της ανεξάρτητα από εθνικά, θρησκευτικά ή άλλα χαρακτηριστικά

    Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θέτουν σε δοκιμασία τις αντιστάσεις μας και θεωρούμε αναγκαίο να εκφράσουμε την άποψή μας αρθρώνοντας λόγο ως ελεύθεροι άνθρωποι και ενεργοί πολίτες.

    Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς. Οι συνθήκες διαφοροποιούνται και οι απαιτήσεις από όλους μας αυξάνονται. Η μικρή Κύπρος που άλλοτε ίσως να μπορούσε να ζει μέσα στο μικρόκοσμό της και να πορεύεται με συγκεκριμένες, περιορισμένες σ' ένα βαθμό, ανάγκες τώρα καλείται να ενταχθεί σε μια μεγαλύτερη οικογένεια λαών, σε ένα ευρύτερο σύνολο κοινωνιών και μάλιστα μέσα από συνθήκες ενοποίησης τόσο της ίδιας (πράγμα που πρέπει να αποτελεί αταλάντευτο στόχο μας) όσο και της Ευρώπης γενικότερα.

    Αρχικός μας στόχος, όπως περιγράφεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη, ήταν η προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου του κέντρου με τη δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος που θα μπορούσε να συγκεντρώσει την ευρύτερη συναίνεση των δυνάμεων που κινούνται ανάμεσα στους δυο παραδοσιακούς πόλους της πολιτικής σκέψης στην Κύπρο δίνοντας σάρκα και οστά σ' ένα πολιτικό σχήμα που θα μπορούσε να εκφράσει πλατιά στρώματα της Κυπριακής κοινωνίας και κύρια να στεγάσει ανησυχίες και αγωνίες σχετικά με το μέλλον αυτού του τόπου σε θέματα λειτουργίας της κοινωνίας και ενεργοποίησης του απλού πολίτη που πολλές φορές παραμένει παθητικός θεατής των εξελίξεων επιτρέποντας σε «άλλους» να αποφασίζουν γι' αυτόν. Τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στα χρόνια που πέρασαν μας έχουν πείσει πως αν και οι συνθήκες δημιουργίας του πολιτικού αυτού σχήματος δείχνουν να έχουν ωριμάσει εντούτοις οι όροι με τους οποίους κάτι τέτοιο μετουσιώνεται σε πραγματική οντότητα δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο, κάτι που έχει απομακρύνει το τελικό αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα δεν το έχει αποκλείσει. Κοινή διαπίστωση είναι πως η αγωνία του χώρου αυτού για το μέλλον υπάρχει και η αναζήτηση διεξόδων επιβάλλεται να συνεχιστεί.

  Τι πιστεύουμε
    Ταυτόχρονα όμως και παρακολουθώντας την εξέλιξη της πολιτικής σκέψης ιδιαίτερα έξω από τα στενά πλαίσια της Κυπριακής πραγματικότητας διαπιστώνει κανείς ότι τελικά η σύγκρουση των ιδεολογικών ρευμάτων που από το αποτέλεσμα της εξαρτάται η πορεία της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο, η δυνατότητα, δηλαδή, της επικράτησης μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται πρώτα και κύρια για τον άνθρωπο, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες, στην εξισορρόπηση και τον εναρμονισμό μεταξύ ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, στη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας των πολιτών, στη σοφότερη διαχείριση των παραγωγικών πόρων και της τεχνολογίας προς όφελος του ανθρώπου, στην ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον μέσα από ένα προοδευτικό και συνολικό εκσυγχρονισμό σε όλα τα επίπεδα συγκρότησης της κοινωνίας, είναι αντιπαράθεση μεταξύ του προοδευτικού και εκσυγχρονιστικού χώρου με τη συντήρηση.

    Οι όροι αυτοί γίνονται σήμερα, ίσως, πιο δόκιμοι παρά ποτέ. Με τον όρο συντήρηση προσδιορίζονται οι δυνάμεις εκείνες που με τον τρόπο σκέψης τους και κύρια με την πρακτική τους υπερασπίζονται την μεγιστοποίηση της λειτουργίας των κανόνων της αγοράς με βασικό κίνητρο τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Το πολιτικό φάσμα των δυνάμεων αυτών εκτείνεται από νεοφιλελεύθερες τάσεις στα όρια της λεγόμενης κεντροδεξιάς μέχρι ακραίες συντηρητικές τοποθετήσεις στο σκληρό πυρήνα της αντιδραστικής δεξιάς με ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων. Ο άνθρωπος παίζει ρόλο στο βαθμό που είναι χρήσιμος σαν γρανάζι της παραγωγικής μηχανής. Στόχος τους παραμένει ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους και η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης οικονομίας.

    Από την άλλη πλευρά έχουμε τις δυνάμεις που έχουν τάξει σκοπό τους την υπεράσπιση του ανθρώπου με την ορθή διαχείριση των διαφόρων παραγωγικών δυνατοτήτων της αγοράς, τον περιορισμό των ανισοτήτων και την κατάκτηση του δικαιώματος της ευημερίας και της προκοπής για όλους. Ένα φάσμα δυνάμεων που εκτείνεται από τις ηπιότερες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις μέχρι τα ριζοσπαστικότερα κινήματα της Ευρώπης.

    Σ' αυτό λοιπόν το ιδεολογικό σκηνικό οφείλουμε να τοποθετηθούμε με τρόπο που ο πολιτικός μας λόγος και η πολιτική μας πρακτική να διέπονται από καθαρά καθοδηγητικά στοιχεία. Στοιχεία που θα καθορίζουν τόσο την προσέγγιση των δεδομένων που αναφέρονται στην κοινωνία και σε κάθε θέμα ξεχωριστά, απαραίτητων για τη διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων, όσο και στοιχείων που θα αποτελούν χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας μας καθώς και των μελλοντικών μας επιδιώξεων.

    Η ιστορική προέλευση των μελών μας, οι ιδεολογικές μας ανησυχίες, οι αρχές λειτουργίας μας, οι αγωνίες μας για το μέλλον του κόσμου μας, οι προσεγγίσεις μας, η διάθεσή μας για ρήξη με κατεστημένα, η πρόθεσή μας για ενδυνάμωση της πολιτικής μας σκέψης και ζωής γενικότερα, μας κατατάσσουν στο χώρο των δυνάμεων της προόδου και της υπεράσπισης των ανθρώπου. Ο χώρος μας είναι ο χώρος της ανανέωσης, του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογικής ευαισθησίας και της πολιτιστικής αναβάθμισης, είναι ο χώρος των δυνάμεων της προόδου όπως εμφανίζονται σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.

  Μπροστά
Copyright © 2002 EPALXI. All rights reserved.
designed by  VAVEL netmedia